Kako se žaliti - 6 dragocjenih savjeta

Nakon što ste procijenile da imate valjani prigovor (reklamaciju), potrebno je brzo djelovati, pri čemu slijedite ove korake, na taj način postoji veća vjerojatnost da ćete riješiti vaš problem na zadovoljavajući način:

  1. Čim utvrdite neispravnosti, prestanite koristiti proizvod/uslugu. Možete izgubiti pravo vraćanja robe/usluge, ako ih koristite nakon što ste otkrili neispravnosti .
  2. Kontaktirajte trgovca koji vam je prodao proizvod ili uslugu. Zatražite da razgovarate s osobom koja ima ovlaštenje za rješavanje problema, kao što su vođa smjene, vlasnik ili menadžer.
  3. Nemojte kreirati "priču", budite kratka i jasna o tome što želite postići i ono što tražite - povrat novca, zamjena, naknada ili servisiranje .
  4. Nemojte nastupati emocionalno . Budite čvrsta, pristojna, ali uporna. Ne gubite živce, nemojte podizati glas, nemojte psovati ili postati osobno uvredljiva. Pokažite poštovanje. Trgovci će izbjegavati ispuniti zahtjeve primitivnim i nerazumnim ljudima.
  5. Nemojte pretjerivati ili davati lažne izjave u vezi s proizvodom/uslugom.
  6. Budite strpljiva. Dajte trgovcu ili trgovačkom društvu priliku da riješi problem .


Zapamtite, uvijek vodite evidenciju o tome s kim ste razgovarali, datum kada ste razgovarali i uložili žalbu/prigovor i što vam je trgovac rekao. Čuvajte kopije svih dokumenata koje ste slali pismenim putem .

Ako ne uspijete sama riješiti problem, obratite se savjetovalištu za zaštitu potrošača ili udruzi za zaštitu potrošača čija ste članica.

Vodite računa da udruge za zaštitu potrošača nisu "AGENCIJE ZA ZAŠTITU POTROŠAČA" koje vam "MORAJU" pomoći.

Udruge u pravilu po Satutu daju savjetodavnu i inu pomoć isključivo svojim članovima, pa se na vrijeme učlanite u najbližu udrugu za zaštitu potrošača, kako ne bi bilo nesporazuma kad vam zatreba pomoć.

Klub "SLUNJČICA"