Čudesna biljka koja topi masnoću u tijelu

Općenito možemo reći kako je daikon jedan od brojnih "čistaća" našega tijela.  Daikon ili bijela rotkva je korjenasto povrće iz porodice rotkvi , a pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a naročito u probavi masnoća. Zbog toga se posebice preporučuje malo svježe naribanog daikona.

Također pomaže odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz tijela, te za razlaganje tvrdih masnih naslaga koje postoje negdje duboko u organizmu. Daikon je dobar diuretik, što znači da pomaže rad bubrega. Općenito možemo reći kako je daikon jedan od brojnih "čistaća" našega tijela.

Uz to što je koristan u prehrani, ova biljka je i čistač zemlje. U Japanu su ga upotrebljavali kako bi tlo očistili od radioaktivnosti jer on iz tla upija sve štetne sastojke. Ukoliko se upotrebljava u tu svrhu, daikon se mora uništiti. Zbog toga je posebno važno da se daikon za prehranu uzgaja u zdravom tlu, kako ne bismo s hranom pojeli i sve štetne sastojke nezdravog tla.

Plavi đumbir koristi se kao začin i afrodizijak

Od suhog lišća daikona pripremaju se ljekovite kupke koje se preporučuju prilikom oboljenja jajnika i maternice, vaginalnog sekreta, bolnog menstrualnog ciklusa i frigidnosti, te kod upale mokraćnog mjehura. Svježe naribani korijen daikona stavlja se kao oblog na modrice i treba djelovati 15 do 30 minuta. Zbog ljekovitog svojstva daikon bi se trebalo uvrstiti i u redovitu prehranu zdravih osoba, a naročito bolesnih.

Daikon ima 18 kcal u 100 grama, a uz to sadrži i aktivne enzime koji potpomažu varenje, posebno škrobne hrane, pektin i celulozu, kalij i kalcij.Također, koristan je dijabetičarima i može da rastvori određenu vrstu kamenja u žuči, kao i rotkva i hren. Daikon se može upotrebljavati na najrazličitije načine i u kombinaciji sa svim vrstama povrća.

masterchef