Junk food svaki dan jede 30% djece, a roditelji lažu o tome

Pizza, hrenovke, hamburgeri, čips, slatki gazirani sokovi i čokolada prave su poslastice za djecu koje su im često privlačnije od "normalne", kuhane hrane, a svako treće dijete uživa u junk foodu svaki dan, pokazala je studija britanske internet stranice VoucherCodesPro na više od 1500 roditelja.

Prema njoj, roditelji smatraju da vode računa o prehrani svoje djece, no 25 posto njih priznaje kako lažu drugima o količini i dostupnosti junk fooda svojoj djeci, piše 24.sata To čine jer se osjećaju krivo, a ništa ne poduzimaju kako bi uveli promjene.

Oko 35 posto roditelja smatra da njihovo dijete jede previše junk fooda, a 48 posto njih priznaje da su pretili, no teško im je djetetu uskratiti voljenu hranu.

Stručnjaci smatraju kako je nezdrava hrana sve češće u obiteljskom jelovniku, ponajprije zbog dostupnosti i niske cijene, kao i prezaposlenosti roditelja. Ipak, upravo je djetinjstvo najvažnije za formiranje zdravih prehrambenih navika, a pretilost u ranoj dobi višestruko uvećava rizik od srčanih bolesti i prijevremene smrti u kasnijem životu.